Cada 11 de febrer celebrem el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, una data per commemorar i posar en valor el paper de les dones en l’àmbit científic, així com fomentar la seva participació activa en disciplines claus per al progrés de la societat. Una data que també ens serveix com a recordatori de les barreres encara existents en l’accés a carreres STEM i un impuls per continuar treballant cap a la igualtat.
Dades clares: el repte de la igualtat en la ciència
Malgrat que les dones representen el 55,2% de l’alumnat universitari a Espanya, la seva presència en carreres STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) continua sent alarmantment baixa. A tall d’exemple, en àrees com la informàtica i la comunicació, el percentatge de dones matriculades a grau mitjà ha passat del 23,5% el curs 2003/04 al 7,03% el 2019/20, amb una petita recuperació fins al 20% el 2024/25 segons dades del Ministeri d’Educació. Una tendència que reflecteix l’impacte d’estereotips de gènere i la manca de referents femenins en aquests camps.
La desigualtat també s’evidencia en l’accés a posicions de lideratge: segons el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), només el 25% de les càtedres i llocs d’investigació superiors estan ocupats per dones, tot i que les seves contribucions en recerca sovint són igual de rellevants o superiors a les dels seus homòlegs masculins.
Aquest desequilibri no és només una qüestió d’igualtat de gènere, sinó també una pèrdua significativa de potencial innovador. Estudis de la UNESCO i altres organismes internacionals han confirmat que els equips diversos, on hi ha paritat de gènere, contribueixen a una major creativitat, solucions més efectives i decisions més equilibrades. Justament en un moment en què el món s’enfronta a reptes globals com l’emergència climàtica, la transformació digital i els avanços en intel·ligència artificial, entre molts altres.
Referents femenins
Visibilitzar el paper de les dones en la ciència és essencial per desmantellar estereotips i inspirar noves generacions. Figures com Marie Curie, guanyadora de dos premis Nobel, o Rosalind Franklin, pionera en la descoberta de l’estructura de l’ADN, han deixat una empremta inesborrable en la història. Tanmateix, per impactar veritablement en els infants, cal anar més enllà dels referents històrics i apropar-los a models de proximitat que traspassin les pantalles i els llibres d’història, trencant amb els estereotips preestablerts.
El contacte directe amb dones científiques en l’entorn educatiu pot transformar la percepció dels infants, mostrant-los que les ciències també poden ser el seu camí. Veure persones reals, de carn i ossos, amb històries inspiradores, els permet identificar-se. L’accés d’aquestes referents a les aules fomenta el talent de futures científiques i deixar una empremta perdurable per generar un petit canvi des de les primeres etapes educatives.
A més, iniciatives com #NoMoreMatildas, que denuncia la invisibilització de les dones en els llibres de text, o programes com Aquí STEAM UPC, que promou vocacions científíques femenines, s’han convertit en eines clau per combatre les desigualtats estructurals. Accions com aquestes no només donen visibilitat, sinó que també ajuden a construir una societat més equitativa i a potenciar el talent divers en l’àmbit científic.
Educació per transformar: Com poder reflexionar-hi a l’aula?
Per trencar les barreres de gènere en la ciència, cal apostar per una educació equitativa i inspiradora des de les primeres etapes. En aquest context, des de Funbrain impulsem programes que combinen ciència i sostenibilitat amb perspectiva de gènere. Alguns exemples destacats són:
- Materials didàctics: recursos i materials didàctics gratuïts per a educadors que aborden la igualtat de gènere i les dones en la ciència i la tecnologia. Iniciativa #100tífiques, #NoMoreMatildas o La Taula Periòdica de les Científiques.
- Exposicions: entorn de la visibilitat el paper de les dones al llarg de la història i l’actualitat perquè puguin servir com a exemple: Exposició de Científiques Catalanes 2.0, Dones de Ciència o (In)visibles i (O)cultes.
- Tallers i activitats en línia: Funbrain elabora tallers i activitats per treballar la igualtat de gènere: Perspectiva de gènere.
- Xerrades: participar en espais de reflexió i conferències sobre la igultat de gènere i la participació de les dones en la ciència i la tecnologia, poden ser una font valuosa d’informació i inspiració per als educadors i els estudiants.
- Visites a centres de recerca: organitzar visites a grups o centres de recerca liderats per dones, pot ser una manera excel·lent de presentar exemples i models a seguir que poden trobar en el seu dia a dia, com les que realitzem al IDIBAPS, IRBLleida o al VHIR.
Com a societat, hem d’assegurar que les nenes d’avui puguin ser les científiques de demà. Això implica una aposta decidida per l’educació inclusiva, la visibilització de les dones en la ciència i el suport a iniciatives que fomentin la igualtat en aquest àmbit.
El Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència ens recorda que la ciència necessita de totes les mirades per prosperar. El camí cap a un futur sostenible només serà possible si incloem, escoltem i donem suport a totes les veus, especialment aquelles que històricament han estat silenciades.
Altres fonts:
https://uis.unesco.org/en/topic/women-science
https://www.ciencia.gob.es/Secc-Servicios/Igualdad/Vocaciones-STEM.html