El dissabte 8 de juny i el diumenge 9 de juny es celebra la 17a edició de la Festa de la Ciència 2024 a Barcelona, en un dels centres neuràlgics de la ciutat, al Born Centre de Cultura i Memòria i a la plaça Comercial. Durant aquests dos dies infants, joves i adults podran gaudir, a ple centre de Barcelona, d’una gran oportunitat per apropar-se al coneixement científic. Tant si ets un apassionat de la ciència com si simplement tens curiositat, aquest esdeveniment serà una experiència que recordareu tot l’any!
Durant el cap de setmana, hi haurà més de 150 activitats de tota mena: tallers, experimentacions, monòlegs d’humor, itineraris, visites guiades, demostracions, conta contes, lectura, dansa, entrevistes radiofòniques, instal·lacions…, tot per descobrir i experimentar la ciència amb els 5 sentits. Les propostes estan repartides en 30 espais diferents, i amb la participació de prop de 120 institucions i entitats.
Aquest any, des de Funbrain, participarem en la Festa de la Ciència amb 3 propostes:
- Promoure el pensament crític als més petits/es és essencial per entendre les coses que passen al nostre voltant, i per això, proposem l’activitat Descobrim la ciència. Observar, explorar, experimentar amb la ciència és clau per entendre el món que ens envolta.
L’escriptora i activista Bell Hooks al llibre “Ensenyar pensament crític” explica que els infants tenen una predisposició biològica a ser pensadors crítics. El pensament crític és un procés interactiu que demana participació, implica descobrir el qui, el què, quan, on i el com de totes les coses a través de l’exploració pròpia.
A més a més, participar en aquest tipus de tallers també ens ajuda a viure en primera persona la nostra vocació més científica! Posar-nos en la pell d’un/a professional de la ciència ens pot ajudar a despertar noves inquietuds i competències, les quals ens permeten conèixer de primera mà la curiositat i la motivació de fer ciència.
És important que els infants tinguin l’oportunitat de comprovar si les seves habilitats, coneixements, interessos i valors corresponen a aquelles activitats, tasques i responsabilitats associades a les diferents feines cientificotècniques. És rellevant tenir en compte la pròpia percepció dels infants sobre la seva capacitat de desenvolupar amb èxit certes tasques, ja que les persones solem escollir activitats i situacions que creiem que podem dur a terme i evitem aquelles que ens sembli que estan fora de les nostres possibilitats.
- Visibilitzar la ciència en femení és un repte actual de la nostra societat i un dels nostres propòsits principals, com podeu llegir també en l’article que vam realitzar pel dia de la dona (8M). Per això, hem organitzat l’activitat Som investigadores!, en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center. L’objectiu principal de l’activitat és donar a conèixer diverses dones referents en tecnologia a través d’una visita virtual al potent superordinador MareNostrum.
Volem inspirar i motivar a nenes a seguir els seus somnis i curiositats, com també creiem que hem d’acompanyar als nens a fer-los partícips d’aquest missatge. En aquest context, és important oferir als infants referents de científiques en el seu entorn proper, per ser capaços en un futur de trencar amb els biaixos de gènere existents en la ciència i la tecnologia.
- Conscienciar sobre la importància de cuidar el nostre planeta i entorn a les noves generacions, és un dels pilars principals de Funbrain. Aprofitant que en aquesta Festa de la Ciència destaquen quatre grans eixos temàtics: l’aigua i el mar; el canvi climàtic; la intel·ligència artificial; i l’arqueologia, hem preparat una segona activitat anomenada Cuidem l’aigua, cuidem el planeta.
En aquesta activitat, experimentarem els efectes de la sequera, les inundacions, els incendis, etc. per entendre que nosaltres, com a ciutadans/es, també tenim la gran responsabilitat de tenir cura de l’aigua, entre d’altres. Estem en un moment clau per a la nostra societat i el nostre granet de sorra és crucial per la sostenibilitat del nostre planeta.
La Festa de la Ciència és una gran oportunitat per conèixer i fer valdre la ciència que es crea al nostre entorn i a Catalunya. Més de 200 persones van formar part amb nosaltres d’aquest projecte. Fer partícip a la ciutadania de la ciència és el que ens farà avançar com a societat Funbrain som col·laboradors d’aquest projecte un any més, ja que per a nosaltres és essencial apropar el món científic a tota la societat amb els nostres valors. T’hi esperem!