El passat 8 d’abril de 2024, es va poder observar en diversos punts del planeta un eclipsi solar total, però que significa això? Un eclipsi solar és un fenomen astronòmic que ocorre quan la Lluna s’interposa entre la Terra i el Sol, bloquejant parcialment o completament la llum del sol. Això passa durant la fase de Lluna Nova, o quan la Lluna està alineada directament entre la Terra i el Sol. Durant un eclipsi solar total, la Lluna cobreix completament el disc solar, mentes que en un eclipsi parcial només es cobreix una part.

En aquesta ocasió, l’eclipsi total es va poder veure des del sud-oest de Mèxic, el centre-est de la costa d’Estatus Units d’Amèrica i alguns territoris de l’est del Canadà. Altres regions també ho van poder observar, però de forma parcial, quedant-se en l’àrea de la penombra que veiem en la imatge superior.

També existeixen els eclipsis de lluna o eclipsi lunar, un fenomen astronòmic molt semblant a l’eclipsi de sol, però en aquest cas és la Terra qui s’interposa entre el Sol i la Lluna, projectant la seva ombra sobre la Lluna.

És una oportunitat per explorar conceptes científics a l’aula, fomentar la curiositat i l’aprenentatge entre els estudiants. Així mateix, podem veure quines competències s’ajusten més per estudiar-ho amb els alumnes i aprofundir mitjançant una activitat didàctica per entendre millor com funcionen els eclipsis. A més, resoldrem el misteri de per què ens hem de posar unes ulleres per poder-ho mirar fixament.

Competències que podem treballar a l’aula

  • Estimulació de l’observació i experimentació: aprendre i entendre com es formen fenòmens astronòmics com els eclipsis a través de la pràctica.
  • Foment del pensament crític: explorar mitjançant el mètode científic com podem donar resposta a ens poden ajudar a qüestionar, generar nous interessos i formular possibles respostes.
  • Anàlisis científic: utilitzar les dades com a metodologia per estudiar i explicar els fenòmens astronòmics i quins factors influeixen en ells.
  • Ús d’eines digitals i noves tecnologies: emprar aplicacions de simuladors astronòmics per a explorar eclipsis i entendre conceptes astronòmics.
  • Competències interpersonals, emocionals i socials: fomentar la participació i col·laboració entre l’alumnat per incidir en la resolució de problemes, així com despertar l’interès per la ciència i valorar el coneixement científic de manera transversal.

Ara bé, tots sabem que per observar un eclipsi necessitem protegir-nos bé els ulls. Però, a què és deu això? Durant l’eclipsi solar, inclús quan el Sol està parcialment ocult per la lluna, es continua emetent una quantitat significativa de llum visible i radiació ultraviolada i infraroja. Aquesta llum pot ser tan intensa que pot causar danys a la retina si s’observa directament durant un llarg període.

Per aquesta raó, quan es duu a terme una observació d’un eclipsi o altres tipus d’observacions astronòmiques, és aconsellable utilitzar ulleres amb filtres que bloquegin la major part d’aquesta llum. 

Creem el nostre eclipsi solar a l’aula

Què necessitarem?

  • Làmpada o font de llum (representant el Sol)
  • Pilota de ping-pong o similar (representant la Lluna)
  • Pilota més gran (representant la Terra)
  • Mesa o superfície plana
  • Marcadors o cinta adhesiva
  • Papers de colors (opcional per a representar ombres)

Procediment

  1. 1. Col·loca la làmpada en un extrem de la taula per a representar el Sol.
  2. 2. Posa la pilota gran en el centre de la taula per a representar la Terra.
  3. 3. Ara un alumne agafa la pilota petita i la posa prop de la Terra, en el costat oposat al Sol, per a representar la Lluna.
  4. 4. Encén la llanterna per a simular la llum solar.
  5. 5. Demana a l’alumne que mogui la pilota petita entre la Terra i la llanterna (Sol), bloquejant parcialment la llum del “Sol”.
  6. 6. Observa com l’ombra de la Lluna cau sobre la Terra, explicant la diferència entre ombra (part més fosca) i penombra (part més clara de l’ombra).

Aquesta activitat permet als estudiants comprendre com es forma un eclipsi solar visualment, a partir de l’experimentació. És una forma pràctica i efectiva d’introduir conceptes astronòmics bàsics sobre eclipsis solars en un entorn d’aprenentatge divertit i participatiu.

Nosaltres haurem d’esperar dos anys per veure un eclipsi solar a Espanya, més concretament el 12 d’agost de 2026. L’eclipsi solar total es podrà veure en algunes províncies del centre nord d’Espanya i al sud de Catalunya, a les Terres de l’Ebre. Encara que es podrà observar parcialment a la resta del territori espanyol.

caCatalà